Stemning

Stemning

Jeg stemmer alle steder, hvor der er klaverer og flygler. Private hjem, skoler, institutioner, kirker, koncertsale og hvor instrumenter ellers kan stå.

Det tager typisk 1 - 1,5 time at udføre en pianostemning. Hvis jeg skal lave en stemmeoptrækning først - altså stemme instrumentet igenem to gange på samme besøg, tager det 30 - 45 minutter ekstra.


Prisen afhænger af afstanden til Haderslev, hvor jeg tager 1.250 kr. Klik her for en liste over priserne i Syd- og Sønderjylland.

Prisen på stemning udenfor 6100 Haderslev er baseret på, at jeg kan samle flere stemninger samme dag.


En stemmeoptrækning koster 550 kr. Hvis jeg ikke kan komme til instrumentet til aftalt tid, eller det af andre grunde ikke kan stemmes, koster det, hvad der svarer til en halv stemmepris.


Alle priserne er inklusiv moms.

Der er stor forskel på, hvor ofte et klaver eller flygel bør stemmes. Der er mange faktorer, der spiller ind på instrumenters stemmeholdbarhed.


  • Ældre instrumenter er typisk mere stemmestabile end nyere, forudsat at stemmenaglerne ikke går løst.
  • Der er forskel på fabrikaterne pga. forskelle i kvalitet og konstruktion.
  • Der er stor forskel på, hvor store udsving der er i luftfugtigheden indendøre i Danmark. Disse udsving er den væsentligste grund til, at klaverer og flygler går ud af stemning.
  • Placering af instrumenter nær varmekilder eller i sydvendte vinduer forringer stemmeholdbarheden.


En god tommelfingerregel er, at få stemt minimum én gang om året. Derved undgås det, at tonehøjden falder så meget, at det bliver nødvendigt at stemme instrumentet igennem flere gange.